Najčastejšie používané etikety v automobilovom priemysle

Etikety pre automobilový priemysel musia byť odolné a čitateľné bez ohľadu na to, v akom štádiu výrobného procesu či životnosti automobilu sa budú používať. 

Etikety pre automobilový priemysel poskytujú informácie o automobiloch a ich komponentoch. Patria sem, napríklad VIN štítky, výstražné etikety, čiarové kódy, etikety so značkami či rôznymi pokynmi.

Etikety používané v automotive sú náročné na splnenie kvalitatívnych a neraz aj kvantitatívnych parametrov. Je nutné, aby disponovali vyššou odolnosťou voči chemikáliám, mechanickému poškodeniu, vlhkosti, vibráciám, UV žiareniu, vysokej či nízkej teplote. Kreativita je v tomto prípade nepodstatná, kľúčová je funkčnosť.

Etikety v automotive: čo ovplyvňuje ich kvalitu?

Viete o tom, že iba 10 až 15 percent automobilových štítkov je vidieť? Sú aplikované v rámci dodávateľského reťazca, teda pred montážou automobilu. Kvalitné a odolné etikety v rôznych formátoch predstavujú zdroj dôležitých informácií, a musia byť čitateľné počas celej životnosti vozidla.
Medzi kritické faktory, ktoré ovplyvňujú kvalitu etikiet pre automobilový priemysel patria:

Vyrobíme vám etikety na mieru. Čo máme v ponuke?

Etikety, samolepiace etikety A4 a ďalšie veľkosti etikiet v rôznych tvaroch, materiáloch a farbách vyrábame na mieru podľa požiadaviek zákazníka. Kladieme dôraz na individuálny prístup, pri ktorom venujeme pozornosť funkcii etikety, jej použitiu a prostrediu aplikácie.

Najpoužívanejšie druhy etikiet v automotive

Medzi základné druhy etikiet, ktoré ponúkame pre automobilový priemysel, sú biele a farebné etikety vo formátoch podľa požiadaviek zákazníka. Funkčnosti prispôsobujeme voľbu materiálu i použitie konkrétnej technológie tlače.

Samolepiace etikety sú vhodné na označovanie výrobkov, obalov i rôznych komponentov v automobilovom priemysle v rámci výroby.

Biele a farebné etikety dodávame v prípade potreby aj s RFID čipom. Mikročip a anténa v týchto etiketách zaručujú identifikáciu bez kontaktu a aj sledovanie objektov prostredníctvom rádiových vĺn. To znamená, že pri použití RFID čítačky je RFID etiketa zdrojom informácií bez fyzického kontaktu.

Etikety na kotúči sú dostupné s termotransferovou páskou, ktorá je zárukou odolnosti proti rozmazaniu i poškriabaniu. Sú vhodné aj do špeciálneho prostredia, pretože disponujú odolnosťou voči slanej vode a svetlostálosťou. Termotransferové pásky sú vhodné nielen na potlač papierových, ale aj fóliových etikiet.

Etikety pre automobilový priemysel vyrábame z rôznych materiálov

Pre etikety v automobilovom priemysle je kľúčová funkčnosť, a preto nie je potrebné riešiť vo veľkej miere dizajn. Práve funkčnosti prispôsobujeme voľbu materiálu, ktorému predchádza analýza použitia, resp. prispôsobenie vlastností etikety podkladu a podmienkam.

Etikety používané v automotive disponujú vyššou odolnosťou voči teplu, vlhkosti, olejom a chemikáliám. To znamená, že musia zodpovedať prísnym technickým požiadavkám. Z tohto dôvodu sa využívajú špeciálne technológie tlače, lepiace materiály a povrchové úpravy, ktoré zaistia čitateľnosť počas celej doby používania označeného komponentu.

Medzi používané materiály na etikety v automotive patria papier, termopapier, PP, PE, termocitlivý PP, 3M, Avery, Herma, Raflatac.

Napríklad etikety z termocitlivého PP majú schopnosť meniť farbu pôsobením tepla. Disponujú vysokou odolnosťou voči vlhkosti, mastnote, chemikáliám i mechanickému poškodeniu.

Etikety 3M disponujú vrchnou vrstvou s krycím povlakom pre termotransferovú tlač. Jeho výhodou je aj kvalitnejšie ukotvenie farby pre bežnú tlač. Vrchná polyesterová vrstva sa vyznačuje dobrou tepelnou stabilitou a odolnosťou v nepriaznivom prostredí. 3M etikety majú vynikajúcu priľnavosť aj na špecifických podkladoch.

Spracovanie zabezpečuje informačný systém IMDS

Informačný systém IMDS slúži nielen pre výrobcov automobilov, ale aj spoločnosti, ktoré sú súčasťou dodávateľského reťazca v automotive, vrátane dodávateľov etikiet. Poskytuje informácie o materiáloch jednotlivých autosúčiastok i limitoch nebezpečných látok s cieľom minimalizovať dopady na životné prostredie.

Na výrobu etikiet využívame rôzne technológie

Etikety pre automobilový priemysel vyrábame s pomocou najmodernejších technológií. Za zmienku stoja aspoň niektoré.

Samolepiace etikety i nesamolepiace etikety zhotovujeme pomocou flexografickej tlače z rôznych druhov papiera, fólií či kartónov. Ak potrebujete etikety A4 či iný formát s potlačou jemných detailov, ako sú napríklad tenké čiary, táto technológia je na to stvorená.

Ponúka tlač až v ôsmich UV farbách i vodových farbách, ktorá je ekonomicky výhodná a to v rôznych nákladoch.

Okrem toho používame aj injektovú priamu UV tlačiareň. Funguje na princípe ultrafialového žiarenia tak, že vytvára obraz na rôznych materiáloch, vrátane termocitlivého PP. Takéto etikety disponujú odolnosťou voči škvrnám, mechanickému poškodeniu, slnečnému žiareniu a majú dlhú životnosť.

S výrobou etikiet máme bohaté skúsenosti

Naša spoločnosť pôsobí na trhu dlhé roky. Disponujeme bohatými skúsenosťami a tímom profesionálov, ktorí vám vytvoria etikety na mieru. Stačí nás kontaktovať a radi vám poskytneme bližšie informácie.

Vylepšite svoj výrobok s našimi elegantnými etiketami. Naša tlač vytvorí zaujímavý a profesionálny vzhľad, ktorý priláka vašich zákazníkov.

Pracovná doba

© 2023 MiF s.r.o.