Zmývateľné etikety šetria zdravie, planétu i financie

Zmývateľné etikety šetria zdravie, planétu, čas i financie

Zmývateľné etikety na fľašiach sa dajú ľahko odstrániť teplou vodou, čo zefektívňuje proces cirkulácie fliaš vo výrobe a prospieva zdraviu i planéte.

Ak sa snažíte budovať zodpovednú značku s ekologickým prístupom, potom neustále hľadáte spôsoby, ako urobiť svoju firmu udržateľnejšou v rámci výroby i distribúcie produktov.

Zodpovedný prístup k životnému prostrediu spočíva, napríklad vo využívaní slovenských produktov, ako je 100-percentne recyklovateľný výplňový papier alebo baliaci papier z recyklovaných zdrojov.

Podnikáte v oblasti vratných obalov a hľadáte riešenie, ako zložitý proces odstraňovania etikiet a lepidla z vratných fliaš zefektívniť? Premýšľate nad tým, ako zabezpečiť jednoduchú recykláciu plastových obalov s papierovými etiketami? Máme pre vás riešenie – zmývateľné štítky s lepidlom, ktoré sa dá odstrániť teplou vodou.

Čo sú zmývateľné etikety?

Papierové samolepiace etikety so štandardným lepidlom sú na trhu dostupné bežne. Avšak problém nastáva vtedy, keď treba etiketu odstrániť z vínovej fľaše, alkoholu, zálohovaných prepraviek na mäso, zeleninu či ovocie, ale aj z mliečnych výrobkov v sklených pohároch či zaváranín, napríklad kvôli recyklácii či spätnému vráteniu do obehu.

Ako príklad môžeme uviesť slovenskú likérku, ktorá produkuje džin a likér vo vlastných tvarovaných fľašiach s veľkou hodnotou. Čiže zákazník si kúpi likér a po spotrebovaní donesie prázdnu fľašu za nejaký bonus v podobe odmeny či zľavy do predajne. Vďaka tomu likérka dá fľašu naspäť do výrobného procesu. Avšak je potrebné odlepiť etiketu a fľašu poumývať. “Práve v tomto bode naráža producent na problém, pretože štandardné lepidlo na samolepiacej etikete pevne drží, čiže je nevyhnutné použiť lieh, riedidlo, odlakovač alebo odstraňovač etikiet. Odstránenie jednej etikety a dočistenie fľaše trvá približne 20 minút s tým, že používanie týchto chemikálií dráždi dýchacie cesty. Naša spoločnosť momentálne testuje a ponúka lepidlo, ktoré je zmývateľné pod teplou vodou. To znamená, že fľašu stačí dať pod teplú vodu do umývadla a etiketa po krátkom čase sama odpadne. Následne sa fľaša umyje a putuje naspäť do obehu. To so sebou prináša výhody v podobe ušetreného času, ľudských zdrojov, finančných prostriedkov, zdravia i životného prostredia. Podobný systém existuje aj pri iných typoch produktov. Avšak rozdiel je v tom, že pri recyklácii je odpad rozdrvený, následne namočený do špeciálnych roztokov v rámci triedenia plastov, “ vysvetľuje Timotej Filípek zo spoločnosti MiF.

Etikety umývateľné vodou sú teda výnimočné v tom, že v kontakte s teplou vodou sa ľahko odstránia bez toho, aby na obale zostali zvyšky lepidla. To znamená, že zmývateľné štítky uľahčujú opätovné použitie alebo recykláciu obalov.

Zmývateľné etikety

Zmývateľné štítky a ich top benefity

Umývateľné etikety disponujú pestrou paletou výhod. Ktoré sú to?

  • Zmývateľné etikety na obale dobre držia a sú odolné voči poškodeniu. Uvoľňujú sa až pri pôsobení teplej vody.
  • Šetria čas a ľudské zdroje, ktoré sú potrebné na prácne odstraňovanie papierových etikiet prilepených s bežným lepidlom.
  • Sú šetrné k zdraviu zamestnancov, pretože v porovnaní s riedidlom či odstraňovačom etikiet neznečisťujú vzduch škodlivými výparmi.
  • Disponujú atraktívnym dizajnom, ktorý vám navrhneme na mieru.
  • Pomáhajú budovať imidž zelenej značky.
  • Výrobca šetrí finančné prostriedky za nové obaly, pretože má vytvorený cirkulárny systém vratných obalov a úsporu prináša aj jednoduchý spôsob odstraňovania zmývateľných etikiet.
  • Sú ekologické – sklenené fľaše možno opätovne používať a jednorazové obaly jednoduchým spôsobom recyklovať.
  • Plastové vaničky na potraviny a plastové obaly so zmývateľnou etiketou sú jednoducho recyklovateľné, lebo etikety umývateľné vodou sa ľahko odstránia. To neplatí pre papierové etikety prilepené bežným lepidlom, ktoré sa od plastu neoddelia, čiže ich nemožno recyklovať a putujú do spaľovne.
  • Používanie zmývateľných štítkov uľahčí výrobcom očakávané legislatívne nariadenia v budúcnosti, ktoré rátajú s používaním recyklovateľných alebo recyklovaných obalov.

Zaujali vás zmývateľné etikety natoľko, že ich chcete používať? Máte otázky, na ktoré potrebujete poznať odpovede? Neváhajte nás kontaktovať.

Vylepšite svoj výrobok s našimi elegantnými etiketami. Naša tlač vytvorí zaujímavý a profesionálny vzhľad, ktorý priláka vašich zákazníkov.

Pracovná doba

© 2023 MiF s.r.o.